České Radiokomunikace překvapivě obnovily vysílání digitálního rozhlasu DAB+ v pásmu L

26. květen 2020

Jediným vysílačem, který ještě původní kmitočtový rozsah pro tuto technologii využívá, je pražský Žižkov. Šířen je odtud multiplex ČRa DAB+ na kanálu LI. Rozhlasová síť obsahuje v tuto chvíli pouze Pigy rádio.

České Radiokomunikace jako jediný telekomunikační operátor v České republice ponechávají vysílat digitální rozhlas DAB+ také v původním pásmu L. V pondělí 25. května bylo obnoveno šíření multiplexu ČRa DAB+ z kóty Praha – Žižkov na kanálu LI s výkonem 1 kW. Informaci potvrdil portálu Digitální rádio přímo operátor a upozornil na něj dlouholetý spolupracovník Karel Mikuláštík. V multiplexu je k dispozici jediná rozhlasová stanice – dětské Pigy rádio.

Pásmo L bylo využíváno pro digitální rozhlas DAB+ v první fázi zavádění této technologie. Český telekomunikační úřad ho operátorům přidělovat v době, kdy ještě bylo budoucí III. pásmo rezervováno pro potřeby pozemního vysílání. V minulosti sloužil tento kmitočtový rozsah pro potřeby analogové televize. V průběhu doby se stala velkým problémem zejména dostupnost přijímačů právě s L pásmem. Operátoři Teleko a RTI ani multiplex ČRo DAB+ už ho nevyužívají.

autor: lukpo
Spustit audio

Související