České Radiokomunikace se s operátorem Skylink přetahují o výhody televizních platforem

5. únor 2019

Skylink se snaží jako jednu z hlavních výhod satelitu upozornit na velký výběr programů ve vysokém rozlišení, druhý operátor pro změnu upozorňuje na bezplatný příjem.

České Radiokomunikace dlouhodobě soupeří s provozovatelem satelitní služby Skylink, společností M7 Group, o televizního diváka. Zatímco ČRa zdůrazňují pozemní vysílání jako jedinou platformu, která zajistí bezplatný příjem, Skylink upozorňuje na bohatou programovou nabídku, kdy zároveň divák získá velké množství programů ve vysokém rozlišení. České Radiokomunikace mají v rukávu silný trumf v podobě někdejšího mediálního novináře Jana Potůčka, který pro ně skrze agenturu Taktiq vytváří na zakázku portál Televizníweb.cz.

Souboj obou subjektů postoupil do další fáze koncem minulého týdne, kdy Potůček rozeslal novinářům tiskovou zprávu s titulkem, že satelitní televize za korunu je nesmysl a na skrytých poplatcích může divák zaplatit až pět tisíc korun. Tisková zpráva taktéž zmiňovala fakt, že M7 Group pro české a slovenské zákazníky již po několikáté zvýšila takzvaný Servisní poplatek. Jednou z výhod pozemního vysílání sice budou i programy v HD rozlišení, těch ale pochopitelně bude výrazně méně než v placených službách. Tisková zpráva na podporu pozemního vysílání uvádí, že terestrický box lze sehnat již od 550 korun. 

Provozovatel Skylinku v pondělí zveřejnil video, které de facto paroduje promo spot České televize k přechodu na pozemní vysílání DVB-T2. Místo moderátora Daniela Stacha se v něm objevuje opět Luděk Staněk známý aktuálně z internetové televize Mall.tv. „Televizniweb.cz se snaží navodit dojem, že jediným řešením konce vysílání v DVB-T je přechod na DVB-T2. Záměrně zamlčuje fakt, že řešením konce vysílání ve standardu DVB-T je také změna poskytovatele televizního signálu. Diváci si mohou vybrat mezi satelitem, kabelem a IPTV,“ uvedl jeden z argumentů pro přechod k placené televizi zástupce Skylinku Marek Němec.

Podle Němce je skrze Televizniweb.cz záměrně zamlčován důležitý fakt, že bezplatná nabídka pozemního vysílání v DVB-T2 nebude obsahovat programy největších komerčních vysílatelů – Novy a Primy - v HD kvalitě. Provozovatel Skylinku konstatuje, že web financovaný Českými Radiokomunikacemi zcela účelově porovnává bezplatné pozemní vysílání zahrnující omezenou nabídku televizních programů v SD kvalitě s nabídkou placených operátorů. „Web vytváří mylný dojem, že programová nabídka v pozemním vysílání co do šíře a kvality je stejná jako na satelitu, ale zdarma,“ konstatuje operátor v oficiálním stanovisku zveřejněném včera dopoledne.

autor: lukpo
Spustit audio

Související