Operátor Skylink komplikuje zavádění DVB-T2, České Radiokomunikace zveřejnily detaily přechodu

9. říjen 2018

Více programů ve vysokém rozlišení, interaktivní služby a kvalitnější služby jsou benefity, které mají udržet diváky u pozemního vysílání. Platforma navíc nevyžaduje další dodatečné poplatky.

Zástupci Českých Radiokomunikací na dnešním setkání s novináři opět upozornili na nekalé praktiky, které využívají satelitní operátoři v průběhu přechodu diváků ze standardu DVB-T na DVB-T2. Marcel Procházka, ředitel regulace operátora, sdělil, že společnost M7 Group, která je majitelem služby Skylink, za tímto účelem využívá web Televiznisignal.cz, který podle jeho názoru terestrickou platformu poškozuje poskytováním zavádějících a nepravdivých informací.

Manažer Českých Radiokomunikací upozornil, že M7 Group se podle jeho názoru snaží diváky, kteří se v problematice příliš neorientují, převést z bezplatného DVB-T příjmu na placenou satelitní televizi. Diváci sice v rámci satelitní televize získají v základní nabídce i příjem komerčních programů ve vysokém rozlišení, ale je nutné za tuto platformu platit. „Servisní poplatek se navíc dlouhodobě zvyšuje,“ uvedl Marcel Procházka.

Zatímco v rámci pozemního příjmu divákovi stačí, pokud si stávající přijímač DVB-T doplní o DVB-T2 set-top box, u příjmu signálu z družice je nutné řada doplňkových nákladů. Procházka jmenoval mimo jiné pořízení satelitního kompletu, dojezd technika nebo samotný materiál. Celkem tak přechod diváka na příjem z družice vyjde na necelých 7.000 korun. Pokud se zájemce upíše na dva roky, jde o částku o něco nižší - přibližně 5.800 Kč. Zajímavostí je, že 25 % diváků DVB-T pro příjem využívá set-top box, což může znamenat, že stejné procento televizorů je ještě z doby analogové bez DVB-T tuneru.

Zástupci Českých Radiokomunikací apelovali na diváky, aby pokud možno nepoužívali aktivní pokojové antény, které slibují zázračné zisky v řádu desítek decibel, případně další nesmyslná označení, jako je Full HD, DVB-T2 apod. „Pokud je divák v blízkosti vysílače a doposud mu tato anténa fungovala bez problémů, pravděpodobně mu bude fungovat i v DVB-T2. Ve vzdálenějších oblastech od vysílače ale doporučujeme použít raději venkovní antény,“ konstatoval Procházka.

Na dnešním setkání s novináři byla platforma pozemního vysílání prezentována jako nezbytná pro televizní příjem, která nadále zajistí bezplatné sledování stanic, navíc s doplňkovými službami - interaktivita formou hybridního vysílání HbbTV nebo více programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Ředitel regulace ČRa uvedl, že operátor sleduje trend, kdy začíná klesat počet klientů kabelové televize a roste IPTV. Důvod firma neuvedla, nicméně bez pochyby za ním stojí i přesunutí atraktivních sportovních práv, která drží např. O2.

Operátor vůbec poprvé také promluvil o obrazovém formátu, ve kterém budou moci televizní stanice vysílat ve finálních DVB-T2 multiplexech. České Radiokomunikace si jako základní, nejnižší variantu ponechají formát qHD, tedy rozlišení 960x540, dále pak budou nabízet až další tři produkty. Ten nejvyšší bude odpovídat stávajícímu vysílání programů České televize v Přechodové síti 11, tedy rozlišení 1080p50, která je zatím k dispozici pouze v DVB-T2, a to díky kódování H.265/HEVC.

Co se týká termínů vypínání DVB-T vysílačů a zapínání DVB-T2, veškeré detaily popisují tabulky, které portál Digitální rádio připojuje jako součást této aktuality. Důležitým termínem bude 27. listopad 2019, kdy se vypnou v DVB-T programy České televize, následovat bude vypnutí vysílačů Českých Radiokomunikací, ke kterému dojde 8. ledna 2020. Vypnutí posledního vysílače DVB-T je stanoveno na 29. června 2020, zapnutí posledního vysílače finálního multiplexu DVB-T2 proběhne o den později.

Tabulka ukazuje rozdělení kanálů v DVB-T, přechodových DVB-T2 multiplexech a finálních sítích.
Tabulka ukazuje vypnutí DVB-T kanálů, přechodových DVB-T2 sítí a finálních multiplexů DVB-T2
autor: lukpo
Spustit audio

Související