Český telekomunikační úřad eviduje desítky žádostí operátorů pro vysílače DAB+

5. červen 2019

Operátor Teleko potvrdil spuštění nového vysílače ve III. pásmu pro Liberec, České Radiokomunikace chtějí s vyšší zvukovou kvalitou rozšířit svou síť do velkých aglomerací.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v současné době eviduje okolo 30 žádostí od tří různých operátorů o udělení individuálních oprávnění pro šíření pozemního digitálního vysílání DAB+. Na konferenci Digimedia 2019 to oznámil zástupce regulátora Jiří Duchač. Jedná se konkrétně o společnosti České Radiokomunikace, RTI cz a Teleko Digital. „Chápeme to jako pilotní vysílání, aby si komerční rádia mohla tuto technologii odzkoušet,“ uvedl za ČRa Marcel Procházka. Firma má zájem o velké aglomerace, podle informací naší redakce jde konkrétně o Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň.

Stanice v tomto multiplexu by měly být dostupné ve vyšší zvukové kvalitě a případně i s doplňkovými službami. Jiří Duchač z ČTÚ potvrdil, že již začaly přicházet první souhlasy od regulátorů ze sousedních států. „Nejsme daleko od doby, kdy začneme udělovat první individuální oprávnění,“ ujistil Duchač. Tomáš Řapek ze společnosti Teleko Digital předpokládá, že spuštění DAB+ vysílače v Liberci, který nahradí stávající L-band, bude spuštěn nejpozději do tří měsíců. Nové stanoviště bude fungovat na kanálu 5D s výkonem v řádu stovek Wattů a bude zařazeno do jednofrekvenční sítě s Černou horou.

„Chceme vybudovat síť kilowattových vysílačů, které osloví v důležitých městech posluchače. Plánujeme nabrat co nejvíce posluchačů za co nejefektivnější prostředky a budovat pokrytí postupně. Strategii, kterou zvolilo Rakousko, kdy má DAB+ pokrytí 40 % populace za poměrně velké peníze, nepovažuji za úplně správnou,“ konstatoval Řapek. Roman Kropáček z RTI cz doplnil, že o digitalizaci se prozatím bohužel stále mluví, ale nic se v tomto směru nestalo. O vstup do multiplexu firmy mají zájem jak menší vysílatelé, tak i internetová rádia včetně některých zahraničních. Kropáček je však nechtěl upřesnit.

ČTÚ má v současné době připravený plán pro vybudování až sedmi celoplošných sítí, je však pochopitelně otázkou, zdali se je v budoucnu podaří operátorům naplnit. K případné přípravě těchto multiplexů uvedl Jiří Duchač následující: „Nelze zkoordinovat sedm kmitočtů na každou lokalitu, aby měly stejné technické parametry. Záleží na výsledcích vzájemných koordinací. Bloky, které se nepodaří zkoordinovat na stanoviště Českých Radiokomunikací, mohou být využity pro regionální vysílání. Připraveny k případné nabídce operátorům by mohly být ve druhé polovině tohoto nebo v první polovině příštího roku."

Sedm až osm kmitočtových vrstev již předběžně odsouhlasilo Německo, Rakousko, Maďarsko a Polsko. „Čekáme na slovenské vyjádření, nicméně doufáme, že se i zde situace pohne. Se Slovenskem bude pravděpodobně nutné dvoustranné jednání a věřím, že se ho povede do konce roku dokončit,“ konstatoval Duchač. Následně ČTÚ rozhodne, které kmitočtové bloky budou vyhrazeny pro celoplošné nebo regionální sítě. Do budoucna by pak mělo být možné vyhradit jednu síť také přímo pro Český rozhlas. Na konferenci padlo i ujištění, že analogové vysílání VKV se v Česku prozatím vypínat nebude.

autor: lukpo
Spustit audio

Související