Československý DX klub slaví třicáté výročí, DAB+ hraje u jeho členů významnou roli

17. leden 2020

Zájemci o dálkový příjem rádiových vln pochopitelně existovali již před rokem 1990, jejich činnost ale byla považována za nežádoucí a ze strany státní moci často potírána. Díky zaměření na nové technologie dnes členství v klubu láká i mladší ročníky.

Československý DX klub (CSDXC), oficiální spolek zájemců o dálkový příjem na všech vlnách, slaví v roce 2020 své třicáté výročí. „Oficiální schválení stanov legálního klubu jsme dostali z ministerstva vnitra v březnu 1990, mezitím už ale vyšla dvě čísla našeho magazínu Radio Radio,“ vzpomíná tehdejší předseda klubu Václav Dosoudil. 

Zájemci o dálkový příjem už se této problematice věnovali pochopitelně výrazně dříve, než přišla Sametová revoluce v roce 1989, ale jejich setkávání bylo považováno za nelegální a někteří lovci vln byli dokonce vyslýcháni státní bezpečností. Dálkový příjem, neboli DX-ing, nebyl považován v éře komunismu za prorežimní činnost. 

Kdo by si myslel, že dnešní lovci vzdálených signálů jsou pouze senioři, kteří nemají na práci nic jiného než vysedávání u svého přijímače, mýlil by se. Rádiové vlny zajímají i mladší ročníky. CSDXC má v současné době v České republice i na Slovensku okolo tří stovek členů. Ti se pravidelně setkávají mimo jiné i na Výročních setkáních.

DX-eři se pochopitelně nevyhýbají ani moderním digitálním technologiím a mj. loví vzdálené signály ve III. pásmu, které je využíváno ve většině zemí pro rozhlas DAB+. Nejzajímavější je z tohoto pohledu Skandinávie, kde digitální rozhlas funguje i na 13. kanálu. V uplynulých letech členové CSDXC zachytili ve III. pásmu signály například také z Velké Británie, Beneluxu nebo Dánska. Alpské země jsou samozřejmostí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související