Český rozhlas chce spustit všechny nové DAB+ vysílače ještě letos, v plánu má další

19. září 2018

Veřejnoprávní médium plánuje rozšířit pokrytí také na Moravě a ve Slezsku, dočkat by se měli zájemci o digitální rozhlas také na jihu Čech. Ve fázi koordinace je nyní vysílač Kojál.

Všechny DAB+ vysílače, jejichž spuštění oznámil Český rozhlas, by měly odstartovat ještě v letošním roce. O přesném termínu bude rozhodnuto podle toho, jak se Českým Radiokomunikacím podaří jednotlivé kóty zprovoznit a bude probíhat jejich výstavba. Veřejnoprávní rozhlas se již svým koncesionářům zavázal, že půjde o nové vysílače Jihlava – Strážník a navazující dokrývače, Ústí nad Labem – Buková hora a Trutnov – Černá hora.

Dalším plánovaným vysílačem, který Český rozhlas ještě neavizoval, nicméně je také v plánu, je Tachov. Lokalita bude fungovat jako všechny ostatní vysílače v této části republiky na kanálu 12C, a to s výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci. Díky této oblasti se podaří dokrýt problematickou část dálnice D5 k hraničnímu přechodu Rozvadov. Pokrytí celého úseku by tak mělo být od této doby zcela bezproblémové.

Český rozhlas s výstavbou vysílačů ale pochopitelně nekončí. Ve výhledu je zejména problematická oblast střední Moravy, kde je zapotřebí zajistit kvalitní pokrytí mezi Brnem a Ostravou. Tuto oblast by měl do budoucna obhospodařit vysílač Kojál s předpokládaným výkonem 10 kW. V současné době je tato kóta předmětem mezinárodní koordinace a ke spuštění by mohlo dojít v příštím roce. Ve výhledu jsou dále jižní Čechy.

Český rozhlas v současné době prozatím nemá jasno o kompletním složení multiplexu poté, co proběhne expanze do nových regionů. Veřejnoprávní médium v tuto chvíli disponuje pouze jediným head-endem, tedy koncovým bodem, kde samotné skládání digitální sítě probíhá. Zachováno zůstane rozdělení multiplexu na dva kanály, tedy 12C Čechy a 12D Morava a Slezsko. Případný další rozvoj DAB+ budou mít prakticky v rukou politici. Český rozhlas tímto naplní povinnost, kterou mu stanovuje vládou schválena strategie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související