Český rozhlas chystá rozšiřování pokrytí DAB+, získal nové vysílače od ČTÚ

23. srpen 2018

Veřejnoprávní médium bude nově vysílat například z jihlavského Strážníku, východočeské Černé hory, a později i severočeské Bukové hory. Další rozvoj je plánovaný na rok 2019.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v uplynulých dnech zveřejnil ve své elektronické databázi přehled nových vysílačů, které přidělil Českému rozhlasu pro jeho digitální multiplex ČRo DAB+. Nejočekávanější kótou je v tomto směru jihlavský Strážník, který bude nakonec s výkonem 5 kW fungovat na kanálu 12D. Strážník se tak „síťově“ přiřadí pod moravský region, který už v současné době obhospodařují vysílače Brno – Hády a Ostrava – Hošťálkovice.

Aby bylo zajištěno bezproblémové pokrytí digitálního multiplexu ČRo DAB+, Český rozhlas požádal také o koordinaci několika dokrývačů. Na území Čech jde o Čtyřkoly, Mechnov a Kácov, v oblasti „moravského regionu“ pak o Velké Meziříčí, Velkou Bíteš a Rosice. Všechny dokrývače mají udělený jednotný výkon 200 Wattů, spolu se Strážníkem pak budou fungovat ve vertikální polarizace. O definitivní podobě sítě však bude ještě Český rozhlas informovat.

„Český rozhlas postupuje v rozvoji digitálního vysílání DAB+ podle usnesení vlády ČR z roku 2016. Po první fázi, v rámci které jsme pokryli čtyři největší města ČR a také první dálnici D5 a tím v souhrnu více než 40% populace ČR, vstupujeme do fáze druhé. Ta je orientována především na pokrytí dálničních tahů,“ uvedl Karel Zýka, ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu. Do konce roku 2018 bude pokryta dálnice D1 z Prahy do Brna a dále dálnice D8, D10 a D11.

Zýka naráží na skutečnost, že se veřejnoprávnímu médiu podařilo od ČTÚ získat i kmitočtové příděly pro vysílače Trutnov – Černá hora a Ústí nad Labem – Buková hora, oba s výkonem 10 kW na kanálu 12C. Kompletního pokrytí se dočká dálnice D5, kde bude dokryt poslední, příhraniční úsek. „Spouštět budeme vždy ucelenou oblast, jakmile to umožní výstavba vysílačů, zejména pořízení a instalace nových anténních systémů s tím, že předpokládaný termín je listopad a prosinec 2018,“ doplnil technický ředitel Českého rozhlasu. V dalším rozvoji bude veřejnoprávní médium pokračovat i v roce 2019, kde jednou z priorit bude například dokrytí dálnice D1 až do Ostravy a další významné aglomerace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související