Operátor RTI cz provedl několik technických změn ve svém DAB+ multiplexu, opět zapracoval na kvalitě zvuku

13. červenec 2020

Úpravy technických parametrů se dočkaly stanice Beat, Samson a DAB Plus Top 40. V blízké době čeká stejný krok i Radio 1 a karlovarské studio Českého rozhlasu.

Západočeská společnost RTI cz přistoupila v uplynulých dnech k několika změnám ve svém rozhlasovém multiplexu, které by měly vést k lepšímu poslechovému zážitku šířených stanic. U rádií Beat a Samson se operátor dostal k přímým trasám ze studia, díky čemuž už nebude docházet k několikanásobnému zakódování signálu. Provozní ředitel Roman Kropáček portálu Digitální rádio přiblížil, že dříve byl tento krok realizován minimálně nadvakrát. Tento problém už nyní odpadl. Místo ve formátu MPEG jsou stanice šířeny ve formátu PCM.

Stejný krok plánuje západočeská firma v blízké době i pro Radio 1 a karlovarské studio Českého rozhlasu. Realizace by měla být otázkou několika dnů, maximálně nízkých jednotek týdnů. Radio DAB Plus Top 40 jako stanice, kterou provozuje přímo společnost RTI cz, neměla s technickými změnami problém. Její šíření měl operátor od počátku plně pod kontrolou. Multiplex RTI cz lze zachytit v západních, jižních a středních Čechách, vysílač má také v Praze. Kromě výše zmíněných stanic je v sítí k dispozici také Rádio Proglas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související