Český rozhlas Lidovka nevznikne, veřejnoprávnímu médiu na něj chybí peníze

22. červen 2022

Plánovaný digitální okruh s pracovním názvem Český rozhlas Lidovka nakonec nevznikne. Vedení veřejnoprávní instituce v současné době chybí na její spuštění a provoz peníze. Na dnešním zasedání Rady ČRo o tom informoval generální ředitel René Zavoral. Portfolio stanic, analogových a digitálních, tak zůstane i v následujících letech ve stávající nezměněné podobě.

„Nebudeme pokračovat v projektu stanice, kterou jsme pracovně nazvali Český rozhlas Lidovka, a to z důvodu chybějících financí. Nepočítáme ve strategii do roku 2027 s rozvojem nových stanic,“ oznámil radním René Zavoral. Generální ředitel Českého rozhlasu by si jako ideální pro navýšení koncesionářského poplatku představoval 60 korun/měsíc, místo dosavadních 45 korun. Český rozhlas plánoval šířit stanici prostřednictvím digitálních kanálů včetně multiplexu ČRo DAB+.

„Pokud bude situace tíživá, budeme muset zvážit, že by některá ze stávajících stanic mohla být ukončena. S tím ale v této chvíili nepočítáme,“ doplnil Zavoral. Z důvodu chybějících financí plánuej šetřit také Česká televize. Generální ředitel Petr Dvořák nedávno oznámil nutné úspory ve výši 900 milionů korun, se kterým souvisí i plánované vypnutí kanálu ČT3, který veřejnoprávní médium spustilo pro starší generaci a nostalgiky v podobě pandemie koronaviru Covid-19.

autor: lukpo
Spustit audio

Související