Český rozhlas nasadil RadioDNS, umožní propojení klasického rádia s internetem

10. březen 2023

Od středy 8. března je součástí vysílání Českého rozhlasu i systém RadioDNS, který mimo jiné umožní spojení dané stanice s prezentací na internetu. Technicky jsou nyní všechny stanice veřejnoprávního média na FM i na DAB+ spojeny s webovými službami, jako jsou například audio streamy, staniční loga apod.

Čtěte také

Díky registraci stanice na RadioDNS serveru je možné vytvořit internetovou konektivitu, která umožňuje vkládání informací a metadat vázaných na daný rozhlasový okruh. Pokud automobil s kompatibilním autorádiem, jedná se například o novější vozy značek Audi, BMW nebo Volkswagen, vyjedou z oblasti pokryté signálem FM nebo DAB, automaticky se příjem přepne na internetový stream. Vůz musí mít zabudovaný 4G nebo 5G modem.

“Systém RadioDNS umožňuje Českému rrozhlasu optimálně propojit všechny tři naše klíčové distribuční platformy, tedy FM, DAB a internet. Jedná se o moderní řešení takzvaného hybridního rádia a i když se zatím nejedná o standardní výbavu, počet takto vybavených vozů neustále roste,” říká ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

RadioDNS je soukromá nezisková organizace, do jejíhož stejnojmenného projektu se může zapojit jakákoliv rozhlasová stanice na světě. Výhodou technologie je skutečnost, že i když řidič vyjede z oblasti mimo dosah vysílače, o signál daného programu nepřijde, protože začne využívat online data. Vše navíc probíhá automaticky. Ze strany Českého rozhlasu se jedná o spolupráci Odboru distribuce signálu Techniky a správy a Oddělení marketingu a digitálních služeb.

autor: lukpo
Spustit audio

Související