DAB+ se stane pro Český rozhlas hlavní platformou živého vysílání, FM distribuce se může díky 5G omezovat

8. prosinec 2022

Český rozhlas prezentoval ve čtvrtek 8. prosince na půdě Senátu technologický vývoj veřejnoprávního média v následujících letech, projekt je nazvaný jednoduše Strategie 27. Dokument obsahuje i klíčové informace týkající se budoucnosti digitálního rozhlasového vysílání DAB+. Našim čtenářům přinášíme ty nejdůležitější body.

Čtěte také

DAB+ bude pro následující období, do roku 2027, hlavní distribuční platformou a bude nadále rozšiřovat svoje pokrytí. V případě lineárních terestrických distribucí staví Český rozhlas na VKV (FM) vysílání, to už však není možné nadále posilovat. V následujícím období se pro veřejnoprávní instituce soustředí na zkvalitňování příjmu digitálního vysílání DAB+, zejména uvnitř budov. První z kroků v tomto směru už realizovala koncem listopadu.

Jako doplňkový způsob poslechu lineárního vysílání Český rozhlas umožňuje zvolit si i online IP / internetový poslech, ten ale převážně slouží posluchačům jako hlavní kanál pro poslech rozsáhlého on demand obsahu Českého rozhlasu, tedy na vyžádání. Nejvíce posluchačů osloví Český rozhlas zcela logicky přes živé vysílání svých stanic, a to především přes analogové FM vysílání nebo přes digitální vysílání DAB+ s čím dál kvalitnějším pokrytím.

Čtěte také

Vedení veřejnoprávní instituce předpokládá, že v následujících letech bude rozhlasový trh spíše stagnovat, případně klesat. Přesto lze usuzovat, že v roce 2025 bude převažující formou poslechu Českého rozhlasu i nadále živé vysílání. Změny však nastanou v síle jednotlivých distribučních platforem. Lze očekávat, že postupně si k digitálnímu vysílání DAB+ najde cestu větší počet posluchačů. Jejich počet každoročně roste, aktuálně je to 14 %. 

Český rozhlas předpokládá, že poroste i penetrace samotných rádií s možností příjmu DAB+, a to zejména při poslechu v autech, kde je již tato technologie standardní výbavou všech nových vozů. „Přes třetí strany nemůže Český rozhlas plnohodnotně plnit veřejnoprávní službu. To nejlepší dostanou posluchači na našich platformách v lineárním FM nebo digitálním DAB+ rádiu, v online na audioportálu mujRozhlas a zpravodajském webu iRozhlas.cz,“ konstatoval Jiří Malina, ředitel Marketingu a digitálních služeb ČRo. 

Čtěte také

„U digitálního rádia DAB+ chceme v následujícím období zejména zvyšovat intenzitu a homogenitu signálu v městských aglomeracích, a zlepšit tak příjem uvnitř budov,“ potvrdil Karel Zýka, ředitel Techniky a správy. V roce 2025 chce Český rozhlas plně nahradit pilíř rozhlas.cz s ohledem na poslech audia a prezentace staničního obsahu pilířem mujRozhlas.cz. V případě výrazného zvýšení penetrace i zkvalitnění indoor pokrytí

DAB+ a významného vybudování sítě 5G Broadcast může dojít k redukci FM vysílání. Zcela logicky by v následujících letech měla posilovat pozice digitálních stanic. Ilustrovat je to možné na několika příkladech. V případě dostatečného pokrytí DAB+ by mohla tematickéá stanice Rádio Pohoda dosáhnout mezi seniory 30 tisíc týdenních posluchačů, u Radia Wave by pak poslechovost rostla přibližně o 5 % ročně. Úkolem nové stanice Radiožurnál Sport bude etablovat se v českém éteru, naučit opět sportovní fanoušky „poslouchat sport“. 

Čtěte také

Již v minulém období se Český rozhlas rozhodl upřednostnit energeticky přívětivou distribuci DAB+ a vypnutím vysílání na středních vlnách (AM) výrazně přispěl k energetické úspoře své distribuce, která pro veřejnoprávní médium znamenala investici ve výši vysokých desítek milionů korun ročně. I takovými kroky podporuje svou důvěryhodnost jako média veřejné služby, protože v souladu s cíli udržitelného rozvoje i sám funguje.

Plné znění projektu Strategie 27 najdete na webu Českého rozhlasu

autor: lukpo
Spustit audio

Související