Český rozhlas plánuje rozšiřovat digitální vysílání DAB+ do dalších oblastí už v létě

14. únor 2017

Podle šéfa techniky veřejnoprávního média Karla Zýky by neměl být kladen důraz na vypnutí analogového vysílání. Digitální šíření DAB by mělo být další distribuční platformou.

V průběhu léta letošního roku by se mělo digitální rozhlasové vysílání DAB+ rozšiřovat do dalších oblastí naší republiky. V rozhovoru pro včerejší vydání Magazínu Leonardo to uvedl technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. „Od letošního léta budeme moci rozjet regulérní, řádné vysílání, které budeme moci rozšířit do celé republiky. Toto vysílání budeme moci nabídnout možná až 70 % populace České republiky,“ uvedl Zýka.

V současné době funguje vysílání digitálního rozhlasu v takové podobě, v jaké si ho představuje ČRo, pouze na území Prahy. Podle Zýky by se ho ještě letos měli dočkat obyvatelé Brna a Ostravy, následovat bude Plzeň a v ideálním případě celá dálnice D1. Strategie rozvoje digitálního vysílání Českého rozhlasu, kterou loni schválila vláda, však veřejnoprávnímu médiu umožňuje šířit v multiplexu stávající celoplošné analogové okruhy. To pochopitelně není situace, s níž by bylo veřejnoprávní médium spokojeno, posouvá ho nicméně určitým způsobem digitalizaci rádia kupředu.

Technický ředitel Českého rozhlasu jako důvody pro nutnost zavedení digitálního rádia uvedl mimo jiné skutečnost, že FM kmitočty jsou v současné době vyčerpány, trh je uzavřen a není možné na trh pustit nové hráče. Tato skutečnost pochopitelně nahrává stávajícím komerčním hráčům. „Český rozhlas je v přípravě na digitální vysílání dlouhodobě aktivní. Udělali jsme už pro to řadu kroků a velmi oceňovaný je i náš projekt DAB Praha. Je to experimentální vysílání, protože zatím není legislativa pro řádné vysílání. Je to ale plnohodnotný program, který vysílá v Praze ze Žižkovské věže,“ konstatoval Karel Zýka.

Šéf techniky Českého rozhlasu označil situaci na našem trhu, respektive výchozí podmínky pro digitalizaci rádia za dobré. Objevily se například již DAB přijímače, jejichž cena začíná na pěti stech korunách. „V České republice je označován kouzelným datem pro vypnutí analogového vysílání VKV rok 2025, což je velice blízko, ale je to datum, které ještě není definitivní. Soukromé stanice se k němu zavázaly, že přejdou na digitální vysílání a do té doby byly prodloužené licence, aby se na to mohly připravit,“ konstatoval Zýka, který si myslí, že by na analogové vysílání neměl být kladen tlak, aby se vypínalo, ale digitální platforma by se měla rozvíjet jako další možný distribuční kanál umožňující vstup nových hráčů na trh.

autor: lukpo
Spustit audio