Český rozhlas spustil ve zkušebním režimu nový FM vysílač stanice Rádio DAB Praha

22. prosinec 2022

České Radiokomunikace uvedly 21. prosince v odpoledních hodinách do zkušebního provozu nový analogový vysílač metropolitní stanice Rádio DAB Praha, od ledna pak Rádio Praha. Na sociální síti Twitter o tom informoval ředitel pro regulaci a rozvoj operátor Marcel Procházka. V ostrém provozu bude nový analogový vysílač v provozu od příštího roku.

Nový FM vysílač na Letné funguje na kmitočtu 107,1 FM s výkonem 200 Wattů, svým charakterem má tedy dokrývací charakter. Po celé Praze, ale pochopitelně nejen tam, je pak možné stanici nadále přijímat prostřednictvím multiplexu ČRo DAB+. Získání FM vysílače pro Český rozhlas v Praze je možné považovat prakticky za malý zázrak. Poslední, komu se to několik let nazpět povedlo, byl podnikatel Miroslav Pýcha se svou stanici Hey Rádio.

Vysílání Rádia DAB Praha je prozatím v experimentálním režimu, obsahuje už nicméně i doprovodné informace pro RDS data. V rámci takzvaného PS kódu se vysílán označení R-DAB_PH. Od ledna příštího roku bude na této frekvenci vysílat stanice Rádio Praha, které zároveň úpravou názvu reflektuje svůj příchod do analogového prostoru. V rámci RDS data se vysílají i doprovodné informace o interpretovi a skladbě, PI kód stanice je 2F1A.

autor: lukpo
Spustit audio

Související