Český rozhlas zrekonstruoval studio Vývoje a výroby

29. březen 2023

Oddělení nových technologií dokončilo začátkem března 2023 celkovou technologickou přestavbu studiového komplexu 2RS9 v budově Českého rozhlasu na Vinohradech. Původní osm let starý mixážní pult DHD 52 MX byl nahrazen aktuálním modelem DHD RX2 s dotykovými obrazovkami a nejnovějším jádrem XC3.

Výrazně se změnila dispozice a ergonomie pracoviště. Dvacet let starý technologický nábytek nahradily v režii 2 nové samostatné stoly. V tomto takzvaném tandemovém uspořádání, které je v umělecké výrobě obvyklé, má zvukař i režisér optimální poslechové podmínky zajištěné třípásmovými monitory PSI A25-M. Zásadní proměnou prošel i nábytek ve studiu. Nový prostornější kulatý diskuzní stůl až pro 6 osob je vhodný i pro početnější debaty.

Přístrojové vybavení koresponduje s koncepční linií nastavenou dle požadavků na moderní a efektivní publicistické pracoviště. Pracovní stanici systému Dalet doplňuje DAW Samplitude pro vícestopý záznam. K mixážnímu systému je nově připojené i produkční PC. Zachována zůstala i dvojice studiových telefonních hybridů Studer, studiový CD player Fostex a gramofon Technics SL-1210. Propojení pracoviště s hlavním přepojovačem bylo nově navýšeno na 4 obousměrné distribuční linky.

V rámci rekonstrukce také proběhla výměna stávajících stropních zářivek za nová úsporná LED osvětlovací tělesa.

autor: Petr Pokorný
Spustit audio

Související