Český rozhlas zvýší v roce 2020 výnosy i náklady na 2,312 miliardy, pokračuje v investicích do DAB+

18. prosinec 2019

Český rozhlas bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 2,312 miliardy Kč, což je meziročně o 20,7 milionu více. Výnosy z poplatků přitom mají o 7,6 milionu korun klesnout na 2,086 miliardy Kč. Rozpočet dnes schválila Rada ČRo.

Návrh rozpočtu Českého rozhlasu pro rok 2020

Očekávané snížení výběru rozhlasových poplatků vychází především z dlouhotrvajícího poklesu počtu poplatníků z řad domácností. To je zapříčiněno demografickým vývojem i aktualizací (čištěním) databáze poplatníků. Dalším faktorem je zpomalení tempa hospodářského růstu. Schválený rozpočet podle generálního ředitele Reného Zavorala plně zabezpečuje vysílání 23 stanic.

Veřejnoprávní rozhlas bude realizovat podle plánu rozšíření pokrytí digitálního vysílání DAB+ ze stávajících 80 na 95 procent populace. Budou tak pokryta další bílá místa na mapě České republiky. Investiční plán počítá s výdaji 175 milionů korun. V rozhlasové a výpočetní technice jde zejména o obnovu produkčního a vysílacího systému Dalet, rekonstrukci publicistických technologií, režie studiového komplexu v Českých Budějovicích a také rekonstrukci vysílacího komplexu pro ČRo Vltava

Český rozhlas počítá také s pořízením přenosového vozu s digitálním záznamem pro Prahu. Stavební investice zahrnují zejména dokončení II. a III. etapy rekonstrukce budovy ČRo v Brně či rekonstrukce nově zakoupené budovy ČRo v Olomouci. V oblasti nových médií patří mezi nejvýznamnější investiční akce projekt digitalizace archivu pod názvem mujRozhlas. V rozpočtu není zahrnuta žádná finanční rezerva. Rozhlas plánuje případné nenadálé události řešit z úspor vytvořených během roku.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související