Český telekomunikační úřad nabídne čtyři další pásma pro internet a rozvoj pozemní televize

21. září 2020

Český telekomunikační úřad se chystá do příštího roku nabídnout minimálně čtyři další pásma rádiových kmitočtů pro rychlý internet nebo digitální televizi. Část frekvencí rozdělí v aukcích. V rozhovoru s ČTK to uvedla předsedkyně ČTÚ Hana Továrková.

Úřad předminulý týden uzavřel veřejnou konzultaci k nabídce frekvencí v pásmu 26 GHz pro vysokorychlostní sítě 5G. Pásmo umožňuje dosahování rychlostí až 10 Gbps. V nejbližší době se pak pro vysokorychlostní data chystá zpřístupnit i pásmo 5,8 GHz. Veřejnou konzultaci zatím chystá. Po přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 se uvolní frekvence pro dva nové televizní multiplexy. Z toho jeden by měl být regionální a jeden celoplošný.

"Zhruba do měsíce bude jasno, co s nimi bude, ale s největší pravděpodobností půjdou do další aukce," podotkla Továrková. U těchto frekvencí ČTÚ uvažuje o jejich přidělení v rámci tzv. soutěže krásy, kde nebude rozhodovat jen nabídnutá cena. V současnosti běží aukce frekvencí v pásmech 700 MHz a 3,4-3,6 GHz pro mobilní sítě 5G. Souhrnná vyvolávací cena je 5,4 miliardy Kč, což je asi o 900 milionů méně, než byl původní záměr úřadu v minulém roce.

Důvodem jsou výsledky podobných soutěží jinde ve světě i zlevnění jednoho z frekvenčních bloků, na který bude navázána povinnost poskytovat tzv. národní roaming. Podmínky aukce úřad třikrát přepracovával. Aukci napadli tři tuzemští operátoři žalobami a stížností k Evropské komisi. Vadí jim zejména podmínky národního roamingu a malá šíře spektra v pásmu 3,4-3,6 GHz. Aukce podle nich obsahuje nepovolenou veřejnou podporu. Podle Továrkové aukce žádnou podporu neobsahuje.

Šéfka regulátora dále zdůraznila, že aukce je dobrovolná a operátoři se jí nemusí účastnit. Frekvencí mají podle ní dostatek a chystaná kontrola ČTÚ by měla zjistit, zda je efektivně využívají. Aukce by měla přivést na trh jednoho či více nových operátorů, kteří by zvýšili konkurenci na trhu. O zájmu konkrétních firem Továrková mluvit nechtěla. Zájemci se mohou přihlásit do konce září.

Továrková je předsedkyní rady ČTÚ od konce letošního ledna, kdy byla jmenovaná namísto Jaromíra Nováka. Ten odešel po sporu s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem právě kvůli podmínkám aukce 5G. Do rady bývalá advokátka Továrková přišla jako řadová členka loni na podzim.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související