Chorvatský regulátor udělil první řádné koncese pro digitální vysílání DAB+

14. březen 2022

V Chorvatsku, jedné z nejoblíbenějších zahraničních destinací českých turistů, udělil tamní regulátor první licence pro řádné digitální rozhlasové vysílání DAB+. Novou stanici pro online, ale také tuto platformu chystá vydavatel vlivného týdeníku Nacional, společnost Nacional News Corporation.

O výsledcích veřejné soutěže informovala Agentura pro elektronická média (AEM) na svých webových stránkách. Úspěchem je zejména již zmiňovaný záměr vydavatele týdeníku Nacional, který plánuje zcela novou digitální stanici na národní, celoplošné úrovni.

Pro oblast označovanou jako DB0-DC0, kam patří mimo jiné Záhřeb, Karlovac, Koprivnica-Križevci nebo část župy Primorje-Gorski Kotar, mohou posluchači počítat s programy Radio Tvornica a My Power Station. Operátorem sítě bude společnost OiV.

Výsledek výběrového řízení ukázal, že v rámci řádného vysílání jsou připraveny fungovat pouze čtyři subjekty, z nichž však bohužel jeden nakonec svou přihlášku stáhl z důvodu ekonomické nerentability. Agentura pro elektronická média je nicméně nadále připravena podporovat rozvoj DAB+ a přispět výhodnými podmínkami pro rozvoj této platformy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související