Chorvatský regulátor připravuje podmínky pro ostrý start digitálního rádia DAB+

25. srpen 2021

Chorvatský telekomunikační regulátor HAKOM na svém webu zveřejnil výzvu, do které se mohou přihlásit zájemci o provozování digitálního vysílání DAB+. Cílem je v této oblíbené evropské destinaci českých turistů přejít z experimentálního do řádného vysílání.

Vítěz tendru by dle výzvy na webu zajistil chod digitální sítě označované jako MUX1 na území Chorvatska. Aktuálně funguje v této destinaci pouze zkušební multiplex OIV DEMO, jehož chod zajišťuje od listopadu 2017 telekomunikační společnost Odašiljači i veze, tamní obdoba operátorů České Radiokomunikace a Digital Broadcasting. Signálem je dle webu WorldDAB pokryto 88 procent populace, vnitřní příjem je garantován pro 53 procent území.

Chorvatsko, podobně jako další evropské země, vidí v technologii DAB+ potenciál a možný distribuční prostředek, díky kterému se mohou do rozhlasového éteru dostat stanice, pro něž není v analogovém pásmu VKV prostor. Součástí veřejné výzvy na webu regulátora HAKOM je také zadávací dokumentace. Nabídky mohou zájemci podávat nejpozději do 10. září letošního roku, rozhodnuto by mělo být nejpozději o měsíc později, konkrétně 11. října.

autor: lukpo
Spustit audio

Související