Čínská státní televize CGTN bude evropským divákům dostupná ze satelitu Astra ve vysokém rozlišení

29. září 2021

Evropští diváci budou moci přijímat ze satelitů Astra na pozici 19,2 stupně východně přijímat programy čínské státní televize CGTN výhradně ve vysokém rozlišení obrazu. Vedle Astry 3B jde o nejpopulárnější družice v České republice.

Distribuční dohodu, kterou dnes oznámila společnost SES ve spolupráci s čínskou státní televizí (China Global Television Network), se týká programů CGTN News, CGTN Documentary a CGTN French. První dvě stanice nedávno překlopil do Full HD rozlišení také operátor Vodafone, který tyto programy přebírá ze satelitů Hotbird. Stanice CCTV 4 zůstala z kapacitních důvodů nadále ve standardní kvalitě.

Do konce letošního roku bude probíhat tzv. simulcast, tedy distribuce programů ve vysokém a původním standardním rozlišení, které bude 31. prosince vypnuto. „Je nám potěšením spustit nový multiplex na pozici Astra 19,2 stupně s 24/7 službami monitorováním kanálů, aby se dostaly k širokému publiku pro klíčové veřejnoprávní stanice, jako je právě CGTN,“ uvedl Shakunt Malhotra, generální ředitel Asia Globecast.

„Za posledních 18 měsíců jsme byli svědky toho, jak několik veřejnoprávních vysílacích společností obnovuje a rozšiřuje smlouvy s SES a našimi partnery, protože uznávají, že satelit je nejjednodušší a nejspolehlivější způsob, jak dosáhnout co nejširšího publika. Kromě toho chtějí také vysílat v HD, protože televizní diváci dnes po zapnutí televizních obrazovek očekávají křišťálově čistý obraz,“ dodal Deepak Mathur, výkonný viceprezident pro globální prodej ve společnosti SES Video.

autor: lukpo
Spustit audio

Související