ČT Sport oslaví 10. února 15 let od zahájení vysílání, přiznává nelehkou pozici vůči placeným službám

9. únor 2021

Generální ředitel České televize Petr Dvořák uvedl, že navzdory všem změnám na mediálním trhu stanice ČT Sport přináší nejen nejvýznamnější světové a tuzemské sportovní akce, ale i řadu malých nebo minoritních sportů v podání profesionálů i amatérů.

Veřejnoprávní tematický kanál ČT Sport oslaví ve středu 10. února 15 let od zahájení svého vysílání. Byl tak jednou z prvních televizních stanic, kterou si mohli diváci v roce 2006 naladit v souvislosti se zahájením digitalizace TV vysílání. ČT Sport zahajovala se startem Zimních olympijských her v Turíně. Česká televize nicméně přiznává, že ve velké konkurenci sportovních kanálů na trhu nemá jednoduchou pozici. V rozhovoru, který je součástí tiskové zprávy k 15. výročí kanálu, to uvedl komentátor a moderátor Michal Dusík.

„Je třeba brát v potaz, že ceny za televizní práva neustále rostou, a do těchto soubojů jde Česká televize oproti soukromým vysílatelům znevýhodněná. Na rozdíl od nich totiž nemůžeme zvýšené náklady vykrýt příjmy z reklamy a sponzoringu, protože ten můžeme využívat jen v omezené míře,“ uvedl Dusík. Za uplynulých patnáct let nabídla ČT Sport 34 tisíc hodin přímých přenosů, v den svého výročí je rozšíří o mistrovství světa v biatlonu ze slovinské Pokljuky a z mistrovství světa v alpském lyžování z italské Cortiny d'Ampezzo.

„V evropském kontextu se ČT sport opakovaně stává nejsledovanějším sportovním veřejnoprávním programem a divákům v Česku, navzdory všem změnám na televizním trhu, každoročně přináší nejen nejvýznamnější světové a tuzemské sportovní akce, ale i řadu malých nebo minoritních sportů v podání profesionálů i amatérů. Díky tomu, že tým ČT sport je na vysoké profesní úrovni, pak mnohdy jako jediní vyrábíme přenosy, které vysíláme do celého světa,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

autor: lukpo
Spustit audio

Související