Uznávaný manažer přes digitalizaci Pavel Hanuš odchází do ústraní. Česká televize bude čelit změně mediálního prostředí, varoval

13. leden 2021

Česká televize se bude muset v následujících letech postavit sílícímu tlaku streamingových služeb. Podle dlouholetého vedoucího projektu digitalizace Pavla Hanuše je důležité, aby si veřejnoprávní médium uchovalo svou roli coby producenta původních tuzemských pořadů.

Českou televizi opustila ke konci roku 2020 jedna z nezaměnitelných osobností první i druhé vlny televizní digitalizace, manažer Pavel Hanuš. Generální ředitel veřejnoprávního média Petr Dvořák na dnešním zasedání Rady ČT označil Hanuše za klíčovou osobu v celém procesu. Sama Česká televize ho označuje na svém webu jako jednoho z hlavních strůjců úspěšného přechodu.

„S Pavlem Hanušem jsme se potkali už první digitalizaci, kdy jsme ještě nebyli na jedné lodi (Petr Dvořák je bývalým generálním ředitelem TV Nova, pozn. red.), prošli jsme si spolu jako kolegové i druhou vlnu a musím říci, že schopnost kombinovat technické, společenské a politické události dohromady (…) jsou jeho velkou zásluhou na hladkém průběhu celého procesu,“ konstatoval Dvořák.

Čtěte také

Hanuš se zapíše pomyslným zlatým písmem do kroniky tuzemské digitalizace například vedle někdejšího technického ředitele České televize Rudolfa Popa nebo jeho následovníka Iva Ferkla. Někdejší vedoucí projektu digitalizace ale nepredikuje veřejnoprávnímu médiu v následujících letech lehkou roli. Není ovšem možné podle jeho slov přesně určit, kterým směrem se bude vývoj ubírat.

„Změní se způsob vývoje pořadů a distribuce. Česká televize bude muset úplně předefinovat distribuční mix, protože nové technologie ho změní. Mediální prostředí se v příštích pěti až šesti letech zásadně promění a predikcí, jak se promění, je strašné množství,“ konstatoval Hanuš. Podle jeho slov je ovšem zásadní, aby si Česká televize zajistila svou produkční roli původních pořadů a mohla tak čelit nástupu gigantů, jako jsou Netflix, Amazon nebo Disney.

autor: lukpo
Spustit audio

Související