Čtyři německé programy budou vysílat od 15. listopadu ze satelitu Astra pouze v HD formátu

11. listopad 2022

Německá veřejnoprávní televize ARD připravuje na polovinu listopadu významnou distribuční změnu. V úterý bude ukončeno šíření programů One, Tagesschau 24, Phoenix a Arte ve standardní kvalitě a k dispozici už budou pouze jejich verze ve Full HD formátu. Stanice budou nadále šířeny volně a bez problémů k dispozici i českým satelitním divákům.

Jak uvedla ARD na svém digitálním webu, od 15. listopadu bude ukončena distribuce programů ONE, tagesschau24, phoenix a ARTE prostřednictvím satelitního transpondéru ASTRA 51 (10,744 GHz) a tyto programy pak bude možné přijímat pouze v HD kvalitě. Předpokladem pro příjem programů v HD je vhodný přijímač nebo vhodný televizor. Významným pokrokem je také přechod programů z normy DVB-S do DVB-S2.

Ukončení SD vysílání programů ONE, tagesschau24, phoenix a ARTE se dotýká výhradně diváků, kteří přijímají své televizní programy přes satelit Astra na pozici 19,2 stupně východně. O distribuci SD programů přes kabel a IPTV rozhodují jednotliví operátoři. Pro diváky, kteří přijímají tyto programy přes anténu, tedy v německém příhraničí díky DVB-T2, se nic nemění. Informace o nutnosti přeladění přijímačů se vysílá od poloviny září.

autor: lukpo
Spustit audio

Související