DAB+ je pro regionální stanice Českého rozhlasu zajímavým rozšířením jejich dosahu

24. listopad 2020

Díky multiplexu ČRo DAB+ si mohou většinu regionálních stanic z Čech naladit na kanálu 12C, na Moravě pak jednotlivá krajská studia na kanálu 12D. Český rozhlas Brno sleduje jako jednu z výhod doplňková data pro DAB+ přijímače.

Digitální rádio DAB+ je pro regionální stanice Českého rozhlasu zajímavou možností, jak může jejich vysílání posluchač naladit dále než v místě jejich regionu. Vyplývá to z interní ankety, kterou veřejnoprávní médium uspořádalo mezi vedoucími programu jednotlivých krajských studií. „V rámci kampaně vysíláme spoty, objevují se moderátorské zmínky o digitálním rádiu. Plánujeme soutěže a pořad se servisními informacemi k digitálnímu rádiu,“ uvedl Richard Piskala, vedoucí programu Českého rozhlasu Ostrava.

Detailněji v tomto směru nastínil své vize Jiří Kokmotos z ČRo Brno. „Chceme to spíš uchopit marketingově a vysvětlit lidem, že osobnosti celé Moravy vysílající na ČRo Brno se dají nyní bez problému naladit i například na severní Moravě. V našich podmínkách se asi nedá mluvit o nějaké zásadní programové změně kvůli tomu, že vysíláme na DAB. Spíš jsou pro nás atraktivní další data, která můžeme vedle samotného vysílání posílat k posluchačům,“ uvedl Kokmotos. Právě slideshow je vhodným doplňkem pro přijímače s barevným displejem.

O tom, že už se DAB+ dostává i do DNA regionálních stanic, svědčí postoj Martina Schustera z ČRo České Budějovice. „Programové změny, které připravujeme, přímo nevychází ze způsobu šíření našeho vysílání. Výhody vysílání v DAB+ včetně informačního webu Doba DABová momentálně prezentujeme v rámci celorozhlasové kampaně, tedy v moderátorských vstupech, propagačních jinglech a připravovaných soutěžích a miniseriálu, který budou vysílat všechny regionální stanice,“ konstatoval Schuster.

autor: lukpo
Spustit audio

Související