DAB+ multiplex Oberfranken navýší datový tok u čtyř stanic

31. říjen 2022

Bavorský mediální regulátor rozhodl na svém posledním zasedání o navýšení datové kapacity některých stanic v DAB+ multiplexu Oberfranken (Horní Franky) o šest kapacitních jednotek, tzv. CU. Programy, které byly doposud k dispozici s datovým tokem 64 kbps, by tak měly být šířeny se 72 kbps. DAB+ multiplex má velký přesah na české území.

„Mediální rada Bavorského státního centra pro nová média (BLM) na svém zasedání dne 26. října 2022 rozhodla o standardizaci kapacit v síti DAB Oberfranken 10B. Pro tento účel budou kapacity navýšeny o šest kapacitních jednotek (CU). Je to výsledek dohody se společností Bayerischer Rundfunk v průběhu pilotního projektu úpravy ochrany proti chybám a rychlosti přenosu dat,“ uvedl v tiskové zprávě tamní mediální regulátor.

S datovým tokem 64 kbps jsou v současné době šířeny v multiplexu Oberfranken čtyři stanice. Jedná se konkrétně o rádia Eins, Bamberg, Mainwelle a Kulmbach Plasenburg. Bavorský veřejnoprávní rozhlas využívá datový tok 96 kbps s kódováním HE-AAC, verze 1; ostatní komerční programy pak shodně 72 kbps. Zbývající datová kapacita je vyhrazena dopravnímu servisu BR Verkehr, programovým datům EPG a dopravním servisu TPEG.

autor: lukpo
Spustit audio

Související