DAB+ v centru zájmu i v severní Africe a na Arabském poloostrově

25. srpen 2017

V Kuvajtu, který je v zavádění technologie nejdále, již funguje regulérní provoz digitálního rádia s pokrytím 90 % obyvatelstva.

Zvýšený zájem o pozemní digitální rozhlas DAB+ projevily i země severní Afriky a státy Arabského poloostrova, kde se však zároveň nevzdávají ani myšlenky vysílání technologie DRM zejména v pásmu středních vln. Bernie O’Neil, projektová ředitelka WorldDAB, upozornila na dvoudenní odborný workshop, který se ve spolupráci s Arabským vysílacím svazem, jordánskou státní televizí a Telekomunikační regulační komisí konal v Ammánu.

Akce se zúčastnilo více než padesát subjektů z celého, zejména jordánského rozhlasového průmyslu. V Tunisku aktuálně funguje digitální rozhlas od roku 2008 a k dispozici je dvanáct stanic s pokrytím dvaceti procent populace. Katar se nachází ve fázi testů a v Omanu je připrav ke spuštění pilot DAB+. V Kuvajtu, který je v zavádění technologie nejdále, již funguje regulérní provoz digitálního rádia s pokrytím 90 % obyvatelstva. Spojené Arabské Emiráty a Bahrajn jsou taktéž ve fázi experimentálního provozu. Jordánsko testy DAB+ právě zahájilo.

Digitální rozhlas DAB+ v arabských zemích - srpen 2017
autor: lukpo
Spustit audio