DAB+ v Německu slaví, před 10 lety odstartoval první tamní celoplošný multiplex

2. srpen 2021

Německo začalo přesně před 10 lety, 1. srpna 2011, psát úspěšnou éru digitálního rozhlasového vysílání. První celoplošný multiplex DR Deutschland již řadu let tvoří úspěšný základ DAB+ u našich západních sousedů.

Z původně sedmadvaceti rozhlasových věží v době svého spuštění se do současné chvíle rozšířil multiplex DR Deutschland na 149 vysílačů. Výhody DAB+ jsou zřejmé – dostatek kapacity pro stávající i nové zájemce, komprese zvuku AAC efektivnější než její předchůdce v DAB, doplňkové služby, pestrá programová nabídka a další. V případě německého DAB+ potěší také vysoká zvuková kvalita u řady programů.

Na podzim 2020 doplnil existenci této sítě také druhý celoplošný multiplex Antenne DE, který je dostupný ze sedmi desítek objektů. Po celém Německu je tak na celoplošné úrovni možné přijímat až 29 programů různých žánrů a zaměření. Na regionální nebo zemské úrovni je již k dispozici na 270 stanic, sedm desítek z nich výhradně na platformě DAB+. Z počátku byla technologie tažena téměř výhradně veřejnoprávními hráči, což už však dávno neplatí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související