Digitální rádio na Maltě: pestrá nabídka, leckdy špatný zvuk a chybějící doplňkové služby

17. červen 2018

Na ostrově ve Středozemním moři fungují celkem tři rozhlasové sítě, v nichž najdete i některá britská rádia a zajímavé internetové programy. Řada stanic tu vysílá v angličtině.

Blíží se období letních dovolených a s nimi i dost často cesty do zahraničí. Vzhledem k tomu, že s technologií DAB+ koketuje čím dál tím víc zemí, neměli byste si zapomenout přibalit ani digitální rozhlasový přijímač. Leckdy můžete být překvapeni, co v daném regionu zachytíte, a to i na obyčejný teleskop. Pro své období odpočinku jsem si tentokrát vybral ostrov Malta nacházející se ve Středozemním moři. Díky své poloze navíc nebylo vyloučeno ani zachycení některého DAB+ multiplexu ze Sicílie.

Na Maltě vysílají celkem tři rozhlasové multiplexy. Podle informací na portálu ukwtv.de se jedná pouze o dvě sítě, nicméně Wohnort.org uvádí správně o jednu víc. Všechny tři multiplexy mají jednoho operátora, kterým je společnost DigiB Network. Malta je bývalou britskou kolonií, která získala nezávislost v roce 1964, je však stále členem takzvaného Commonwealthu, takže se zde například jezdí opačně, než jsme zvyklí, většina lidí tu bez problémů hovoří anglicky a tento jazyk je slyšet (nejen) z rozhlasového éteru.

Na Maltě najdete řadu turistických atrakcí.

Bohužel maltská cesta pro DAB+ se nejeví jako úplně nejšťastnější a spíše v řadě příkladů varuje. Pokud bychom nepočítali experimentální multiplex na kanálu 12A, který v tuto chvíli obsahuje pouze šest testovacích pozic, jsou zde dvě sítě, z nichž každá obsahuje více než dvacet rozhlasových stanic. V multiplexu na kanálu 6A je k dispozici dokonce 24 programů (!!!), v síti na kanálu 6C aktuálně o jednu stanici méně. Z této skutečnosti je patrné, že zvuková kvalita některých programů opravdu nebude na poslouchatelné úrovni.

Přesto, že některé stanice se opravdu dají poslouchat jen stěží; datový tok 40 kbps při použití kódování HE-AAC, verze 1; jiné programy mají tuto hodnotu velmi uspokojivou, například 96 kbps při použití stejného kódování, případně dokonce u jedné stanice jsem narazil na 128 kbps a skutečně nešlo o „kvalitu MP3“, ale HE-AAC, verze 1. Operátor DigiB Network používá už u řady stanic kódování HE-AAC, verze 2, tedy aktuálně nejlepší možné. Přesto je jasné, že pokud se ve dvou multiplexech šíří 47 stanic, na růžích ustláno nebude.

Zvuková kvalita stanic v DAB+ na Maltě je různá.

Další, co lze jedinému operátorovi DAB+ multiplexů na Maltě vyčíst, je skutečnost, že téměř žádná rozhlasová stanice nevysílá slideshow. Výjimkou je pouze hitový program Radio Bay 89.7, který jako tuto součást nabízí posluchačům trvale své logo. To je opravdu trochu málo a situace je v tomto s Českou republikou prakticky nesrovnatelná. U řady stanic v digitálu ale bohužel nejsou vysílány ani textové informace, a to už je vcelku alarmující zjištění. Byť ještě máme v rámci pokrytí, co dohánět, doplňkové služby máme na velice dobré úrovni. Z tohoto pohledu mohou maltské multiplexy připomínat jen „pražský bubláček“ na kanálu 10D, který dobrou službu DAB+ opravdu nedělá včetně chybějících textových i obrazových informací.

K programové nabídce: Jak jsem již předestřel na začátku textu, známky britské koruny jsou zde patrné. V DAB+ můžete naladit například tamní rozhlasové stanice Capital FM, Smooth Radio, LBC 97.3, Jazz FM, Radio Gold a některé další. Právě tyto programy jsou rozhodně pro maltský DAB velkým pozitivem, kterému pomáhají v solidní zvukové kvalitě i některé internetové kanály, jako jsou například All Groove, All Dance nebo All Country. Vedle toho jsou zde šířena i vybraná italská rádia – veřejnoprávní rozhlas RAI, privátní RTL 102.5 a další. Za relativně krátkou dobu se stala mou oblíbenou právě hitová stanice Bay 89.7.

Slideshow na stanici Bay 89.7 vysílané na ostrově Malta.

Přesto, že na Maltě fungují tři rozhlasové sítě, počet DAB+ multiplexů, které zde můžete zachytit, není definitivní. V některých částech ostrova má poměrně silný signál „sousední“ digitální síť DAB Italia na kanálu 12C a není tak více méně pochyb o tom, že se jedná o některý vysílač na Sicílii. Programová nabídka se tak rozšíří o dalších přibližně patnáct rozhlasových programů. Ostatně příjem této sítě potvrzuje například následující video: https://youtu.be/wQfOjjCh75U.

Užitečné odkazy:

Přehled DAB+ Malta, portál Wohnort: http://www.wohnort.org/dab/malta.html

Přehled DAB+ Malta, portál ukwtv.de: http://www.ukwtv.de/cms/malta-dab.html

DAB+ na Maltě, WorldDAB: https://www.worlddab.org/country-information/malta

Portál DigiB Network: https://www.dab.com.mt/en

Lokální rádia na Maltě: https://www.visitmalta.com/en/radio

DAB+ scan, 17, června 2018: https://youtu.be/DBwvFXDQo-E

autor: lukpo
Spustit audio

Související