Digitální rádio v Německu slaví pět let od svého restartu

19. září 2016

„Digitální rozhlas může nezávisle na připojení k internetu zajistit služby, které jsou samozřejmostí pro přijímače v digitálním věku,“ konstatoval Willi Schreiner, šéf Digitalradio Deutschland.

Před pěti lety, 1. srpna 2011, se Němci úspěšně pokusili o restart pozemního digitálního rádia DAB, tentokrát v normě DAB+. Hráči, kteří na digitální rozhlas sázejí, mu přikládají podobnou důležitost, jako bylo zahájení analogového vysílání v pásmu VKV před padesáti lety. „Zavedení FM vysílání bylo tehdy podobně kritizováno a démonizováno jako dnes digitální rádio DAB+,“ citoval Williho Schreinera, šéfa Digitalradio Deutschland, stejnojmenný web.

Mezi výhody technologie patří vyšší zvuková kvalita a nižší náklady na distribuci signálu. „Digitální rozhlas může nezávisle na připojení k internetu zajistit služby, které jsou samozřejmostí pro přijímače v digitálním věku,“ konstatoval Schreiner. Ten hodnotí posledních pět let v oblasti DAB rádia jako pozitivní a připomněl i vznik iniciativy na podporu této technologie, kterou zastupují ARD, Deutschlandradio, Media Broadcast a Digitalradio Deutschland. Kvalitní nebo velmi kvalitní signál DAB rádia má v současné době již 90 % Němců, bílá místa mají být pokryta do roku 2020. Chystá se i úprava mediálního zákona, který umožní spustit druhý celoplošný digitální multiplex.

autor: lukpo
Spustit audio