Digitální rozhlas DAB+ táhnou v Německu spolkové země s nejpestřejší programovou nabídkou

14. prosinec 2018

Technologie se těší u publika oblibě zejména v Bavorsku a Sasku, kde penetrace digitální rádiem dosáhla, případně přesáhla hodnotu 22 procent.

Spolkové země, které mají nejpestřejší programovou nabídku, jsou v sousedním Německu největšími tahouny zavádění pozemního digitálního rádia DAB+. Potvrzuje to i zpráva, kterou zveřejnilo ve druhé polovině listopadu sdružení prodejců spotřební a domácí elektroniky gfu. Na samém vrcholu je s penetrací 22,3 % Bavorsko následované Saskem s 22 % a Bádenskem-Württemberskem s 18,7 %. Spolu s Berlínem a Braniborskem patří tyto země zároveň mezi ty, které mají nejrychlejší tempo růstu.

V Německu je v současné době v provozu přibližně dvanáct milionů přijímačů DAB+, a to buďto v domácnostech, případně automobilech. Sestupně naopak jde prodej výhradně analogových rádií. Je třeba ale podniknout další kroky k tomu, aby byl prodej DAB+ přijímačů v Německu ještě vyšší. Jen v letošním roce se prodalo v Německu přibližně 700 tisíc DAB+ tunerů, případně adaptérů, a tato hodnota nyní činí více než 4,4 milionu. Hans-Joachim Kamp, předseda gfu Consumer & Home Electronics, považuje digitalizaci rádia za nezastavitelnou.

autor: lukpo
Spustit audio

Související