Šéfka veřejnoprávního rozhlasu MDR: DAB+ v Německu potřebuje ještě silnější impuls

1. říjen 2018

Ve spolupráci s politiky se nyní veřejnoprávní rozhlas ARD snaží zakotvit v zákoně o elektronických komunikacích povinnost prodeje kombinovaných rádiových přijímačů.

Karola Wille, ředitelka německého veřejnoprávního rozhlasu MDR, uvedla, že digitální rádio DAB+ potřebuje u našich západních sousedů ještě silnější impuls, aby o něho měla zájem výrazná část obyvatelstva. Ukazují to například zkušenosti z Norska, které již má přechod za sebou, nebo Švýcarska. Jedním z návrhů je nařízení prodeje rozhlasových přijímačů od určitého data, které umožní jak příjem analogového, tak i digitálního vysílání.

Důležitá je i změna zákona o telekomunikacích, která by měla vnést další světlo do vývoje na rozhlasovém trhu. Německo už několik let řeší možné ukončení analogového vysílání VKV, tento krok však nemá příliš velké zastání mezi silnými privátními hráči. Mediální studie zveřejněna pří příležitosti letošního technologického veletrhu ukázala, že segment DAB+ a IP rádií vykázal ve srovnání s loňským rokem růst o 15 %, zatímco poslech přes kabel a satelit klesá. Není proto velkým překvapením, že jako budoucnost bývá označován hybridní rozhlas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související