Digitální rozhlas DAB+ z polské Opole změní vysílací kóty i použité výkony

2. říjen 2019

Novinky souvisejí se změnou provozovatele, kterým se nově stává v tomto regionu společnost EmiTel. Multiplex Polskieho Radia začne fungovat ze tří lokalit. Další expanze digitálního rozhlasu je naplánována na 1. října 2020.

Digitální rozhlasové vysílání v polské Opoli a dalších lokalitách čekají významné změny. V pondělí tuto informaci přinesl portál RadioPolska. Novinky týkající se DAB+ v Opoli souvisejí se změnou provozovatele multiplexu Polskieho Radia v této oblasti. Místo společnosti PSN Infrastruktura to bude telekomunikační firma EmiTel. Doposud bylo možné DAB+ z Opole přijímat z vysílače Komin ECO s výkonem 10 kW v jednofrekvenční síti se stanovištěm na hoře Svaté Anny s 2 kW. Po změně již tento stav nebude platný.

EmiTel zajistí distribuci sítě nově ze tří lokalit. Půjde konkrétně o 79 metrů vysoký objekt přímo v Opoli s výkonem 6 kW, 190 metrů vysoký stožár v Chrzelicích s výkonem 5,4 kW a horu Svaté Anny s výkonem 3 kW a výškou antén 36 metrů nad zemí. Multiplex Polskieho Radia z Opole je bez problémů zachytitelný i na omezeném území Čech. Jeho přítomnost na kanálu 11C registrovala už několikrát redakce portálu Digitální rádio až v Praze. Další fáze zavádění DAB+ je v Polsku naplánována na 1. října 2020.

autor: lukpo
Spustit audio

Související