Digitální rozhlas DAB+ začne na Ukrajině fungovat ještě letos

5. leden 2018

Ve výhledu je rozšíření DAB+ mimo Kyjev, a to například do Brovarů. Co se týká vysílacích technologií, ty mají dodat společnosti z Německa, Itálie a Slovinska.

Poté, co Ukrajina začátkem loňského roku vyhradila III. pásmo pro potřeby digitálního rozhlasu DAB+, se připravuje na jeho samotné spuštění. K tomu by mělo dojít ve druhé polovině letošního roku. DAB+ by měl fungovat ze dvou vysílačů v hlavním městě Kyjevě, a to s výkonem 1 a 2 kW. Kapacita multiplexu by měla posloužit přibližně pro čtrnáct rozhlasových stanic. Na svém zasedání o tom informovalo koncem prosince Národní shromáždění.

Ve výhledu je také rozšíření DAB+ mimo Kyjev, a to například do Brovarů. Co se týká vysílacích technologií, ty mají dodat společnosti z Německa, Itálie a Slovinska. Plánovaný krok uvítala i organizace WorldDAB. „Těší nás, že se Ukrajina chystá na spuštění digitálního vysílání DAB+ v Kyjevě. Technologie DAB+ je již pevně zakotvena jako platforma, která bude vytvářet budoucnost rádia v Evropě i ve světě. Je skvělou zprávou, že Ukrajina konečně přikročila k této změně,“ konstatoval předseda WorldDAB Patrick Hannon.

autor: lukpo
Spustit audio