Digitální rozhlas ve Vídni startuje na ostro, mění se vysílací kanál i složení sítě

3. duben 2018

Multiplex bude možné zachytit opět i na omezeném území České republiky, a to zejména na Moravě v příhraničí s Rakouskem.

Vídeň jako první rakouská lokalita spouští provoz digitálního rozhlasu DAB+ v ostrém režimu. Končí tak několikaletý pilot a zároveň se mění i technické parametry této sítě, jejímž provozovatelem bude nově společnost Radio Technikum Group (RTG). V uplynulých hodinách byl ukončen provoz multiplexu „DAB Wien“, který bylo možné přijímat na omezeném území Moravy a Slovenska prostřednictvím kanálu 11D.

Od dnešních odpoledních hodin bude síť RTG Wien k dispozici na kanálu 11C, a to prostřednictvím městského vysílače DC Tower o výkonu 12,6 kW s vertikální polarizací. Dosah multiplexu by tak teoreticky i na našem území mohl být o něco vyšší. Stávající výkon stanoviště Liesing byl 10 kW. Změny se nedotknou jen technických parametrů multiplexu, ale také jeho programové nabídky. Nově se zde objeví například stanice Mein Kinderradio, Info und Kultur, Rock fm, LoungeFM, Technikum One a Technikum City. Digitální rozhlas DAB+ má začít fungovat v dalších koutech Rakouska v příštím roce.

autor: lukpo
Spustit audio