Dočká se Bulharsko digitálního rozhlasu? Začala veřejná konzultace k využití kmitočtů

19. červenec 2018

V balkánské zemi v současné době digitální rozhlas DAB+ prozatím nefunguje. Od května 2017 do 30. října téhož roku tu pouze probíhal v hlavním městě Sofia na kanálu 12B test.

Bulharsko učinilo důležitý krok, na jehož konci by mohlo být spuštění digitálního rozhlasu DAB+ ve III. pásmu. Jde konkrétně o zahájení veřejné konzultace k využití tohoto kmitočtového rozsahu, kterou realizuje tamní Komise pro regulaci komunikací (CRC). V dokumentu, jenž je publikován na jejím webu, konstatuje, že rozdělení a množství jednotlivých sítí bude záležet právě na veřejné konzultaci. Samotnou strategii s přechodem na DAB+ Bulharsko zatím nemá.

V Bulharsku v současné době digitální rozhlas DAB+ prozatím nefunguje. Od května 2017 do 30. října téhož roku probíhal v hlavním městě Sofia na kanálu 12B test, v němž bylo aktivních šestnáct programových pozic. Podle portálu Wohnort.org měly všechny jednotných datový tok 72 kbps, výjimkou byl pouze Test 05, kde byla tato hodnota 88 kbps. Na zkušebních pozicích se vysílaly různé služby označené jako Pop Music, National Music, Folk Music nebo News.

autor: lukpo
Spustit audio

Související