Dokumentární kanál N24 Doku zahájil zkušební vysílání

6. červenec 2016

Testovací vysílání se skládá z na první pohled statické obrazovky, která obsahuje kosmonauta ve vesmíru nedaleko kosmické stanice.

Zkušební vysílání dnes zahájila nová německá dokumentární stanice N24 Doku. Program je šířen v režimu free-to-air z družice Astra 1M, satelitní pozice 19,2 stupně východně. Pro příjem kanálu není nutná dekódovací karta žádného z operátorů a lze ho bez problémů realizovat i na území České republiky a Slovenska s parabolickou anténou běžných rozměrů – přibližně od průměru 50 centimetrů. Promo obrazovka není vysílána v plném standardním rozlišení, ale kvalitě 544x576 obrazových boxů (pixelů).

Zkušební vysílání stanice N24 Doku

Zkušební vysílání stanice N24 Doku (Zdroj: N24 Doku, foto Čestmír Polák)

Testovací vysílání se skládá z na první pohled statické obrazovky, která obsahuje kosmonauta ve vesmíru nedaleko kosmické stanice. Při delším pohledu na „vysílání“ lze zjistit, že obraz je v pohybu. Otáčí se zeměkoule, v pohybuje je i kosmická stanice, na níž blikají kontrolky, i samotný kosmonaut. Stanice N24 doku bude vůbec prvním kanálem, který bude v současné době orientovaný čistě na dokumenty. Tematickou stanici tohoto typu připravuje ale i konkurenční skupina ProSiebenSat.1 pod názvem Kabel Eins Doku.

Parametry příjmu: Astra 1M (19,2 stupně východně), 12460/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio