Dolnosaský parlament chce místo DAB+ vsadit na 5G sítě, vysílání by rád vypnul

24. červen 2019

Politici argumentují nízkou popularitou u rozhlasových stanic a nutnými náklady na paralelní analogovou a digitální distribuci. Mladí Němci preferují konzumaci obsahu jinými způsoby.

Parlament v německé spolkové zemi Dolní Sasko (Niedersachsen) se minulý týden zcela otevřeně postavil proti technologii DAB+. Označil ji za ekonomicky náročnou a jasnou budoucnost vidí v budování 5G sítí. Politici dokonce došli ve svém postoji tak daleko, že žádají spolkovou vládu, aby vysílání digitálního rozhlasu v Dolním Sasku ukončila. „Analogový rozhlas VKV stále využívá okolo 92 % posluchačů, pouze asi 10 % vysílatelů spoléhá na DAB+,“ argumentuje ve svém rozhodnutí dolnosaský parlament.

Ač může rozhodnutí dolnosaského parlamentu vypadat jako jasná voda na mlýn odpůrcům technologie, je třeba upozornit na skutečnost, že rozdíly v popularitě digitálního rádia jsou v jednotlivých spolkových zemích značně odlišné. V sousedním Bavorsku se například vlastnictví DAB+ přijímače již přehouplo přes 20 % a technologii svědčí zejména rozvoj regionálních multiplexů s pestrou programovou nabídkou. Zástupci FDP argumentují v neprospěch DAB+ mimo jiné i nízkou popularitou technologie u mladých lidí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související