Drážďany a Löbau přecházejí na DVB-T2, vysílání ve standardu DVB-T tu končí

8. listopad 2017

Veškeré změny v rámci servisní noci je možné sledovat on-line. Operátor připravil pro všechny zájemce aktualizovaný technický blog.

Telekomunikační firma Media Broadcast zahájil o půlnoci z úterý 7. na středu 8. listopadu sérii technických opatření, na jejichž konci bude překlopení stávajícího vysílání DVB-T do standardu DVB-T2. Diváci, kteří tak byli doposud zvyklí sledovat programy z vysílačů Löbau – Schafberg a Dresden – Wachwitz už budou potřebovat modernější televizor, případně set-top-box. Nutností je, aby přijímač podporovat vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC.

Německo si vybralo pro přechod na pozemní vysílání druhé generace modernější kódování, a to stejné, které využívají i České Radiokomunikace. To je bez pochyby dobrou zprávou, protože diváci, kteří se nacházejí v dosahu signálu DVB-T2 z Německa a budou mít přijímač s certifikací operátora, neměli by mít s daným vysíláním problém. Ukončení vysílání ve standardu DVB-T a start DVB-T2 bude probíhat po dobu několika hodin, hotovo by mělo být dnes ráno. Pro technicky orientované čtenáře doporučujeme sledovat aktuální vývoj na blogu Media Broadcast.

Z vysílače Löbau – Schafberg bude možné sledovat pouze programy veřejnoprávní televize. Diváci, kteří budou v dosahu signálu z druhé zmíněné oblasti, tedy regionu Dresden, budou mít větší štěstí. K veřejnoprávním kanálům se přidají i privátní stanice. Rozpis jednotlivých změn pro lepší ilustraci připojujeme níže. Prakticky všechny stanice budou k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) – formát 1080p50. Zatímco privátní kanály vyžadují s výjimkou stanic QVC HD, HSE 24 HD a Bibel TV HD dekódovací kartu, programy veřejné služby jsou k dispozici volně a bez problémů je tak je možné sledovat i na omezeném území Čech.

Start DVB-T2

Löbau – Schafberg: kanály 34, 39 a 56
Dresden – Wachwitz: kanály 34, 39 a 56 + privátní sítě (kanály 29, 42 a 46)

Výkon obou vysílačů je 50 kW, nutná je vertikálně položená anténa

Ukončení DVB-T

Löbau – Schafberg a Dresden – Wachwitz: kanály 27, 36 a 39

DVB-T2, Sasko - technické parametry

Aktuálně Německo dospělo do fáze 2, další vysílače přijdou na řadu v roce 2018.

autor: lukpo
Spustit audio