Druhý německý celoplošný DAB+ multiplex bude k naladění zejména v blízkosti Krušných hor a Šumavy

26. srpen 2020

Německý portál konstatuje, že nový multiplex bude mít problematické pokrytí na východě Saska nebo právě v Horní Lužici (Oberlausitz). Situaci s příjmem sítě DR Deutschland 2 v Čechách bude navíc komplikovat východočeská Černá hora, kde operátor Teleko digital používá stejný kanál 5D.

Druhý německý celoplošný DAB+ multiplex, který odstartuje oficiálně začátkem října, nebude dostupný ve všech příhraničních oblastech, jak by si možná majitelé digitálních přijímačů v Čechách přáli. Ve spolkové zemi Sasko využije nová síť lokality Lipsko, Chemnitz – Geyer, Drážďany – Wachwitz, Oschatz a Schöneck – Vogtland. Informoval o tom portál Teltarif.de. Z uvedeného je patrné, že problém budou mít naopak zájemci ze Šluknovského a Frýdlantského výběžku, Vysílač Löbau – Schafberg totiž pro tuto síť zatím sloužit nebude.

Německý portál konstatuje, že nový multiplex bude mít problematické pokrytí na východě Saska nebo právě v Horní Lužici (Oberlausitz). Situaci s příjmem sítě DR Deutschland 2 v Čechách bude navíc komplikovat východočeská Černá hora, kde operátor Teleko digital používá stejný kanál 5D, který byl právě přidělen právě novému německému multiplexu. O něco příjemnější bude situace v Bavorsku, kde se počítá s vysílači Mnichov, Augsburg, Ochsenkopf, Bamberg, Würzburg, Hirschau (Amberg), Norimberg a Hohe Linie.

I na Šumavě, ale bude příjem multiplexu prozatím problematický, protože se prozatím nepočítá s aktivací známé kóty Hoher Bogen nebo Pfaffenberg. Majitelé digitálních rádií tuto skutečnost pocítí zejména na absenci signálu v Bavorském lese a okraji Alp. Další rozšiřování sítě bude pochopitelně záležet na jejím přijetí mediálním trhem a samotnými posluchači. Pokud budou šířené stanice vykazovat rostoucí poslechovost, lze počítat i s dalšími investicemi do této nové platformy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související