Evropská vysílací unie potvrdila, že 5G vysílání a klasická pozemní televize mohou fungovat vedle sebe

21. prosinec 2021

Evropská vysílací unie letos na podzim potvrdila, že technologie 5G, respektive zde šířené vysílání, a DTT, tedy pozemní televizní distribuce, mohou koexistovat vedle sebe, aniž by se rušily. Pro distribuci signálu lze tak využít například stávající telekomunikační věže.

Díky tomuto zjištění je možné využít stávající infrastrukturu televizních operátorů pro distribuci 5G vysílání za využití minimálních nákladů. „5G Broadcast“ je doplňkem standardu 5G, který by mohl uživatelům mobilních telefonů přinést volně šířený obsah, aniž by bylo nutné zabudovat další přijímače do mobilních telefonů a uživatel si musel takovou službu předplatit. Další detaily a odkazy jsou zveřejněny v této zprávě.

Stávající vysílací infrastruktura, kterou můžeme označit zkratkami HPHT a MPMT (vysoce výkonné a středně výkonné telekomunikační věže, pozn. red.), přispívá k nákladové efektivitě. Pro dobré pokrytí ve všech prostředích by měly být doplněny o tzv. Low Power Low Tower (tzv. celulární sítě), zejména v městském prostředí. Zpráva EBU dále zmiňuje, že by bylo možné u takových sítí i vhodně omezit tzv. přeshraniční příjem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související