Organizace DVB pokračuje v přípravách na komerční vysílání prostřednictvím 5G sítí

29. červenec 2021

5G sítě se mohou do budoucna stát dalším distribučním kanálem pro přenos digitálního televizního signálu. Kromě testů, které již proběhly v řadě zemí, organizace DVB schválila požadavky pro komerční provoz standardu DVB-I přes technologii 5G.

Pro technicky neorientované čtenáře jsou zkratky DVB-I a DVB-DASH možným zaklínadlem, laicky řečeno probíhají kroky, které do budoucna umožní komerční provoz v podmínkách vysokorychlostních mobilních sítí. Naopak technicky orientovaní čtenáři si mohou otevřít takzvanou „DVB Modrou knihu C100“ obsahující veškeré detaily. Dokument je k dispozici ke stažení na webu dvb.org.

V dokumentu je zaneseno celkem 70 technických a procedurálních požadavků a zároveň představuje klíčové prvky a chování 5G a systémů pracujících s touto technologií včetně streamingu videa. Modrá kniha (BlueBook) zároveň detailně popisuje také šest hlavních případů, na kterých lze modelově předvést komerční provoz 5G. Nová specifikace by měla být do komerčního provozu nasazena příští rok.

autor: lukpo
Spustit audio

Související