Finský posluchač zachytil na severu Evropy signál Českého rozhlasu Vltava z Hodonína

5. červen 2018

Lovci vzdálených signálů označovaní též jako DX-eři již několikrát na severu Evropy zaznamenali signál stanice ČRo Plus.

Letní měsíce jsou tradičně obdobím označovaným jako „Sporadická vrstva Es“, během níž je možné přijímat nejen v pásmu VKV až tisíce kilometrů vzdálené stanice. Tohoto mimořádného jevu využil v pátek 1. června i finský lovec Jyrki Hytönen, který ve městě Kannus naladil signál Českého rozhlasu Vltava. Jednalo se konkrétně o frekvenci 100,4 MHz, která odpovídá vysílači Hodonín – Babí lom s výkonem 9,1 kW v horizontální polarizaci.

Pro Český rozhlas nejde o první případ, kdy bylo na mnohasetkilometrovou až tisícikilometrovou vzdálenost zachyceno jeho vysílání. Lovci vzdálených signálů označovaní též jako DX-eři již několikrát na severu Evropy zaznamenali signál stanice ČRo Plus. Jevu označovanému jako Es vrstva se v těchto týdnech a měsících věnují aktivně i zájemci z České republiky, kde byly o víkendu zaznamenány například signály z Alžírska, Maroka nebo Španělska, na Slovensku pak pro změnu z Řecka. Příjem Es vrstvu sice většinou trpí značnými úniky, stanice ale dosahují chvílemi i místní úrovně a nabíhají i RDS data – název stanice, unikátní kód apod.

autor: lukpo
Spustit audio

Související