Francie prozatím zaostává v úspěšnosti pozemního digitálního rádia DAB+

1. září 2016

V současné době je možné ve Francii zachytit digitálně celkem 116 stanic. Vysílá se ve třech oblastech – Paříži (57 stanic), Marseille (33 stanic) a Nice (26 stanic).

Zatímco v sousedních zemích, jako jsou Německo nebo Švýcarsko, se digitálnímu rádiu DAB+ daří, Francie z tohoto pohledu zaostává. Jak informuje na svém webu Radio France, na vině jsou částečně velké rozhlasové skupiny, které proces záměrně brzdily, a dále veřejné orgány, u nichž zůstává zájem o digitalizaci rádia na velmi nízké úrovni. Na digitalizaci rádia se dokonce nepodílí ani veřejnoprávní rozhlas. Výjimkou je pouze část Paříže, kde takto řeší problematické pokrytí.

V současné době je možné ve Francii zachytit digitálně celkem 116 stanic. Vysílá se ve třech oblastech – Paříži (57 stanic), Marseille (33 stanic) a Nice (26 stanic). Připočítat bychom mohli teoreticky ještě Monacké knížectví, kde je k dispozici osm DAB rádií. Zajímavá je také statistika, která říká, že ač se většina Francouzů spoléhá na pozemní digitální televizi, o jejím rozhlasovém ekvivalentu 75 % z nich vůbec neslyšelo. Ve Francii se prodalo v letošním roce zatím pouze 70 tisíc DAB rádií, jak uvádí GfK. Pro srovnání, ve Velké Británii to je 26 milionů. Určitou komplikací je i fakt, že země se v minulosti zajímala o technologii T-DMB, která je populární zejména v Asii.

autor: lukpo
Spustit audio