Francouzská verze Russia Today se připravuje ke startu, sledovat ji bude možné i u nás

28. listopad 2017

Na zahájení další verze prokremelského zpravodajského kanálu bylo vyhrazeno dvacet milionů euro, tedy v přepočtu přibližně půl miliardy korun. RT France plánuje zaměstnat přibližně padesátku novinářů.

Zpravodajská televize RT (Russia Today) začala v úterý 28. listopadu, tedy právě dnes, testovat na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně, svou francouzskou verzi, jejíž oficiální start má proběhnout v prosinci. Program je šířen ve stejném multiplexu jako RT English a RT Español. Všechny tři verze jsou bez problémů dostupné i pro zájemce z České republiky, případně Slovenska. Pro příjem v obou zemích postačí parabola s průměrem okolo 50 centimetrů.

Sídlo RT France bude v Paříži. Jak uvedl nedávno server Digital TV Europe, na zahájení další verze prokremelského zpravodajského kanálu bylo vyhrazeno dvacet milionů euro, tedy v přepočtu přibližně půl miliardy korun. RT France plánuje zaměstnat přibližně padesátku novinářů po celé Francii a do konce roku má dosáhnout 150 zaměstnanců. Pro distribuci mimo satelit má být stanice zejména dostupná také pro země jako jsou Belgie nebo Lucembursko. Hlavním bodem zájmu má být severní Afrika, francouzsky hovořící země černého kontinentu a Kanada. Stanice je stejně jako její předchozí verze pochopitelně vysílána ve vysokém rozlišení.

Parametry příjmu: Astra 1L (19,2 stupně východně), 11377/V, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio