Francouzský veřejnoprávní rozhlas může vstoupit bezpečně do DAB+

6. březen 2019

Další klíčové rozhodnutí francouzské vlády jde naproti pozemnímu digitálnímu rádiu. Plánovaný krok uvítala také generální ředitelka veřejnoprávní instituce.

Francouzská vláda rozhodla o vyhrazení kanálové kapacity v rámci technologie DAB+ pro potřeby veřejnoprávního rozhlasu. V úterý to oznámil tamní ministr kultury Franck Riester, informaci přinesla agentura AFP. Francie tak nadále pokračuje v sérii klíčových rozhodnutí, která mají napomoci k zavádění pozemního digitálního rádia na západě Evropy. Krok se týká konkrétně okruhů France Inter, franceinfo, France Culture, France Musique, Fip a Mouv'. Regulátor CSA brzy oznámí výsledky výběrového řízení na obsazení národních multiplexů.

Současná francouzská vláda chápe závazek vůči technologii DAB+ jako velmi silný. Cílem je přinést posluchači nejen nové rozhlasové programy, pro které už v analogovém vysílání VKV není místo, ale i vyšší kvalitu zvuku a doplňkové služby. V tomto směru je tak možné budoucnost rádia přirovnat k zavedení pozemní digitální televize. Na rozhodnutí francouzské vlády už reagovala na sociální síti Twitter přímo Sibyle Veil, generální ředitelka Radia France. Ta tento krok uvítala zejména kvůli lepší dostupnosti všech vysílaných programů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související