Historická chvíle pro DAB+ ve Francii: Pro technologii se rozhodli i velcí komerční hráči

23. listopad 2018

Díky digitálnímu rozhlasovému vysílání se mohou do éteru dostat stanice Europe1, RFM, Virgin Radio, Radio Classique, RTL, RTL 2, Fun Radio, RMC, BFM Business a BFM Radio.

Velcí francouzští privátní hráči se rozhodli podpořit technologii DAB+ ve Francii. Digitalizace rozhlasového vysílání v této západoevropské zemi už dosáhla takového stavu a úrovně, kdy už ji není možné ignorovat. Do soutěže o obsazení připravovaných národních multiplexů se přihlásily rozhlasové skupiny Lagardère, Les Echos, M6 a NextRadioTV. Ve francouzských médiích, nejen těch technicky orientovaných, pochopitelně vyvolal tento zlom velkou odezvu.

Podle webu dabplus.fr, který je oficiálním portálem francouzské rozhlasové digitalizace, by se tak díky DAB+ mohly na této platformě objevit stanice Europe1, RFM, Virgin Radio, Radio Classique, RTL, RTL 2, Fun Radio, RMC, BFM Business a BFM Radio. Do dvou národních multiplexů se hlásí celkem osmnáct subjektů, k dispozici bude čtyřiadvacet programových pozic. Do konce druhého kvartálu se ve Francii prodal více než 1,7 milionu digitálních rádií. Vybavenost DAB+ v nových automobilech se pohybuje okolo 20 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související