Hotbird 4k2 HDR: Nový testovací satelitní kanál pro formát Ultra HD

2. září 2016

Na pozici Hotbird 4k2 HDR se v tuto chvíli vysílá pouze jediný pořad, a to fragment záznamu operního představení Lazebník sevilský z Teatro Regio di Torino.

Na satelitní pozici 13 stupňů východně, družice Hotbird, se dnes objevil nový testovací kanál Hotbird 4k2 HDR. Jak již z názvu vyplývá, jde o následovníka již funkčního zkušebního programu Hotbird 4k1. Na pozici Hotbird 4k2 HDR se v tuto chvíli vysílá pouze jediný pořad, a to fragment záznamu operního představení Il Barbiere di Siviglia (Lazebník sevilský) z Teatro Regio di Torino. Natáčení, jak je z loga v pravém horním rohu patrné, zajistila italská veřejnoprávní televize RAI.

Jak je z názvu označení programové pozice patrné, jde nejen o testy formátu Ultra HD, ale také technologie High Dynamic Range (HDR). Vysoký dynamický rozsah přináší obrazu zejména lepší barevné podání a celkový dojem z obrazu. Záznam natáčený HDR by neměl postrádat bezproblémové rozeznání jednotlivých odstínů barev. Spolu s Ultra HD přináší divákovi lepší obrazový zážitek blížící se realitě. Podle pozorování webu Digitální rádio dosahuje test maximálního datového toku u videa 13,4 Mbps, u audia pak 271 kbps. Obě hodnoty jsou nastaveny variabilně, jejich velikost se tedy pohybuje podle náročnosti snímané scény.

Parametry příjmu: Hotbird 13B (13 stupňů východně), 12015/H, SR 30000, FEC 5/6, norma DVB-S2/8PSK, ID Hotbird 4k2 HDR, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio