Inverze, která přepisovala rekordy. V Praze hrálo v pásmu VKV Chorvatsko, v Plzni dokonce Rumunsko

22. leden 2020

Úterní inverze vyslala do České republiky signály z Balkánu, a to jak v analogové, tak i digitální podobě. Na Moravě měl velmi dobrý příjem multiplex OiV Croatia DAB+.

Hepburnovy předpovědní mapy nelhaly a úterý 21. ledna se nakonec stalo dalším dnem, kdy bylo možné na území České republiky přijímat vzdálené signály. Ačkoliv původní plán předpokládal mimořádné úlovky zejména ze západních a severních směrů, realita byla nakonec taková, že velmi kvalitní byl příjem z východu a jihu. Včerejší inverzi je možné bez váhání označit jako rekordní. Signály z Balkánu bylo možné přijímat nejen na Moravě, kde to není až tak neobvyklé, ale dokonce i v Čechách. 

Velmi silný signál z Chorvatska bylo možné registrovat v Praze na frekvenci 104,4 MHz, kde se ozvalo Otvoreni radio z desetikilowattového vysílače Papuk/Kapovac. Od místa příjmu byla jeho vzdálenost 563 km. Velmi silné signály přicházely také z Maďarska. Veřejnoprávní Kossuth Rádio na kmitočtu 107,2 MHz dokonce vytlačilo na sídlišti Jižní Město deset kilometrů vzdálený vysílač Rádia Dálnice z Jesenice. Maďarská stanice disponovala velmi silným signálem včetně doprovodných dat RDS.

Rekordních výsledků v oblasti dálkového příjmu dosáhl v západočeské Plzni mimo jiné amatérský meteorolog Daniel Neumann, kterému se podařilo zachytit několik vysílačů z Rumunska. Šlo například o Radio Romanie Cultural na kmitočtu 103,7 MHz s výkonem 60 kW. Od místa příjmu byl vysílač vzdálený neuvěřitelných 915 km. Čtenáři portálu Digitální rádio reportovali v diskusním boxu ze zemí bývalé Jugoslávia i chorvatský rozhlas na kanálu 9C. Šlo o multiplex OiV Croatia DAB+.

autor: lukpo

Související