Inverzní počasí ovládlo éter i v pondělí, v Praze zahrála mimořádně silně DAB+ síť Radia Bielsko

15. říjen 2019

Multiplex je z Jižního Města, kde byl příjem realizován, vzdálena přes 320 kilometrů, výkon vysílače je přitom pouhý 1 kW. V rozhlasové síti je přítomno několik komerčních stanic a Radio Maryja.

Inverzní počasí, na které čekali netrpělivě všichni zájemci o dálkový příjem, pokračovalo po víkendu i v pondělí. Na začátku tohoto týdne se podařilo na území hlavního města zachytit velmi silný signál DAB+ multiplexu Radia Bielsko. Kilowattový vysílač fungující na kanálu 5B byl od místa příjmu vzdálen 322 kilometrů. Rozhlasová síť označovaná jako „RB MUX“ obsahuje například také stanice Radio Maryja, Profeto, Expres FM nebo Disco Radio.

Zajímavostí rozhlasové sítě, kterou potvrdil také čtenář Digitálního rádia Míra z Kladna, je, že provozovatel přímo v rámci radiotextu upozorňuje posluchače, aby ho informovali, kde všude novou síť mohou přijímat. Této možnosti jsme tedy využili a Radio Bielsko o zachycení na území Prahy informovali na všech dostupných e-mailových adresách. O dalších zajímavých multiplexech (Slovinsko, Rakousko) informoval na diskusní platformě uživatel Jakub Dxer.

autor: lukpo
Spustit audio

Související