Investice do digitálního rádia v Německu budou pokračovat, v provozu bude 120 vysílačů

9. březen 2017

O provozovateli druhé celoplošné DAB+ sítě má být rozhodnuto nejpozději v červnu.

Investice do pozemního digitálního rozhlasu DAB+ v Německu budou pokračovat i v letošním roce, který může být pro zavádění technologie a její úspěch zlomový. Shodli se na tom zástupci regulátorů, politická sféra i provozovatelé stanic, kteří se na tomto vysílání podílejí, v rámci akce „DAB+ im Dialog“. Operátor Media Broadcast počítá s šířením prvního celoplošného multiplexu z celkem 120 vysílačů a očekává, že se stane i provozovatelem chystané druhé sítě.

Pro úspěch digitálního rádia je podle Ulricha Liebenowa, předsedy pracovní skupiny Digitalradio ARD důležité, aby pro úspěch technologie táhli všichni za jeden provaz. Důležitá je proto nejen expanze jednotlivých sítí, ale také dobrá komunikace a marketing směrem k posluchačům. ARD počítá s dvoustupňovým modelem přechodu na digitální distribuci, tedy veřejnoprávní a privátní sféra. Německý rozhlas je připraven se bavit na téma zavádění DAB+ rozhlasu se všemi subjekty na trhu. V horizontu několika měsíců se očekává již několikrát avizovaný vstup privátních vysílatelů do multiplexu BR Franken.

Olaf Hopp, generální ředitel Radia Energy, zdůraznil výhody digitálního rádia a zejména ho charakterizoval jako dobrou příležitost pro nové hráče na trhu. Stanice „DAB+ only“ (pouze v DAB+, pozn. red.) mohou být dobrou příležitostí, proč si přijímač pořídit. Co se týká druhého celoplošného digitálního rozhlasového multiplexu, o výběru jeho provozovatele by mělo být jasno nejpozději v červnu. Thomas Fuchs, Direktor der Medienanstalt Hamburg / Schleswig-Holstein, si pochválil také chystaný vstup privátních vysílatelů Radio Hamburg a Hamburg 2 do DAB+ v severním Německu. Kapacita sítě je tak už plně obsazena.

autor: lukpo
Spustit audio