Jak se daří prodeji DAB+ rádií v Česku? Oslovili jsme velké obchodníky

7. červenec 2017

„Při meziročním srovnání 2015/2016 prodej samostatných rádií vzrostl o více než 30 %,“ uvedla za společnost Alza.cz její mluvčí Patricie Šedivá.

Je o prodej digitálních rozhlasových přijímačů s DAB+ zájem, nebo je tato technologie mezi posluchači na okraji zájmu. Redakce webu Digitální rádio oslovila některé velké prodejce, mezi nimiž nechybí například Alza.cz nebo řetězce Datart a Euronics. Přesto, že digitální rádio vysílá v Česku již několik let, za ostrý start de facto můžeme považovat až letošní rok, kdy došlo ke spuštění multiplexu ČRo DAB+. Ten se bude postupně rozšiřovat do dalších oblastí.

„Aktuálně máme v nabídce 15 % rozhlasových přijímačů vybavených DAB tunerem. Za posledních šest měsíců bylo DAB přijímačem vybaveno 6 % prodaných rozhlasových přijímačů,“ konstatovala Patricie Šedivá, mluvčí Alza.cz. To na první pohled sice nemusí vypadat jako vysoké číslo, Šedivá ovšem dodává: „Při meziročním srovnání 2015/2016 prodej samostatných rádií vzrostl o více než 30 %.“ Zákazníci aktuálně pořizují zejména televizory s DVB-T2/HEVC tunerem, oceňují také Ultra HD rozlišení a chytré funkce.

Iva Pavlousková, mluvčí Datartu, naší redakce sdělila, že největší zájem u DAB+ rádii o značky Technisat a Philips a rádia v cenové hladině kolem dvou tisíc korun. „Oproti loňsku jsme zaznamenali nárůst prodejů v řádu jednotek procent. Zákazníci se zajímají o rádia, která zvládající digitální rozhlasové vysílání převážně tam, kde je pokrytí tímto signálem. Pro jednodušší orientaci máme pro zákazníky na webu připravenou pro DAB rádia speciální kategorii,“ uvedla Pavlousková. Lukáš Štěpánek, který zastupuje právě značku TechniSat, Digitálnímu rádiu sdělil, že letos se prodalo zatím několik set kusů DAB+ přijímačů.

„Na trhu je již poměrně široká nabídka přístrojů různých kategorii vybavených DAB/DAB+ tunerem. Zákazníky, kteří si koupí přístroje vybavené DAB/DAB+ tunerem je možné rozdělit do svou skupin – ti co jsou informovaní a o tuto problematiku se zajímají a ty, které informuje prodejce a vysvětlí výhody DAB/DAB+ vysílání. Vždy se tito zákazníci zajímají, aby byl přístroj vybaven i klasickým FM tunerem, který jim umožní příjem standardního analogového vysílání v zásadě kdekoliv a s výrazně větším počtem stanic. U přenosných radiopřijímačů je cena přístroje s DAB/DAB+ tunerem vyšší řádově o cca 500 – 800 korun proti obdobnému přístroji s klasickým tunerem, stejný cenový odstup mají i mikrosystémy, u autorádií je to potom cca 1000 korun,“ vysvětlila mluvčí Euronics Lenka Mastešová.

autor: lukpo
Spustit audio